Welke verschillende soorten leningen zijn er?

Overweeg jij om een lening af te sluiten en ben je benieuwd welke verschillende soorten leningen interessant kunnen zijn? We bespreken hier verschillende kredieten en waar je rekening mee moet houden.

De verschillende soorten leningen

Een lening, ook wel een krediet, kan in veel verschillende soorten en maten worden afgesloten. Denk aan een hypotheek of een consumptief krediet, maar er zijn nog vele andere soorten leningen. Wellicht heb jij zelf ooit een lening gehad, zonder dat je je daarvan bewust was. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting werpt licht op de verschillende soorten die je kunt afsluiten en de voorwaarden die aan deze leningen verbonden zijn. Let erop dat geld lenen altijd geld kost.

Verschillende soorten leningen: doorlopend krediet

Doorlopend krediet behoort tot de bekendste en meest populaire kredieten. Er is sprake van een kredietlimiet en je mag maximaal tot dat bedrag lenen. Je kunt het bedrag in één keer opnemen, maar je mag ook vervroegd aflossen of opnemen in gedeeltes. Er is geen vaste looptijd en geen vaste prijs.

Verschillende soorten leningen: persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening is er meer duidelijkheid: het bedrag, de leentermijn en rente zijn van te voren bepaald. Je moet aflossen en kunt het geld vervolgens niet opnieuw opnemen.

Verschillende soorten leningen: roodstand

Ook roodstand wordt gezien als een lening. Wanneer je meer geld kunt opnemen dan je aan saldo hebt, is er een vorm van lenen. Je bepaalt zelf welk bedrag voor jou het limiet is en dit wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Vaak zijn de kosten voor roodstand relatief hoger dan voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Verschillende soorten leningen: flitskrediet

Een flitskrediet is een snelle lening die je kunt afsluiten voor een klein bedrag. De leningen moeten in een korte tijd worden terugbetaald en zijn vaak duur. De rente lijkt dan laag, maar er zijn veel bijkomende kosten. Let dus goed op de kleine lettertjes bij deze leningen.

Verschillende soorten lening: aankoop op afbetaling

Wanneer je bij een postorderbedrijf, thuiswinkelorganisatie of webshop iets koopt wat je pas later hoeft te betalen, dan hebben we het over aankoop op afbetaling. Ook aankopen op afbetaling, of betalen in termijnen, wordt gezien als een lening en hier worden extra kosten over berekend. Vaak is het relatief duur om te kopen op afbetaling en is het gemakkelijk om in de verleiding te komen om (te) dure producten te kopen. Hetzelfde geldt voor klantkaarten en creditcards, waar de betaling (inclusief rente) pas later komt.

Naast deze soorten leningen zijn er ook nog: huurkoop, leasen en vergelijkbaar. Het is belangrijk dat je goed beseft wanneer je geld aan het lenen bent, met een BKR registratie eventuele betalingsproblemen als gevolg. De ene leenvorm is duurder dan de andere en bij twijfel raden wij aan om helemaal niet te lenen. Leen alleen als het noodzakelijk is en maak een weloverwogen beslissing op basis van de kosten, de risico’s en de voorwaarden van een specifieke lening.