Is een BKR codering verwijderen mogelijk?

Veel mensen met een BKR codering vragen zich af of een BKR codering verwijderen tot de mogelijkheden behoort. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Waarom een BKR codering verwijderen?

Indien jij in het verleden een betalingsachterstand hebt opgelopen, dan sta je waarschijnlijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Zo’n negatieve codering wordt ook wel een BKR codering genoemd. Dit heeft gevolgen voor je kredietwaardigheid: met een negatieve BKR codering kun je vaak geen lening afsluit, of valt je hypotheek lager uit. Veel mensen zouden daarom graag een BKR codering verwijderen. Radar weed er een aflevering over. Ook in dit artikel zullen we er opheldering over geven.

Hoe zit het met positieve en negatieve BKR codering verwijderen?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de BKR codering. BKR is een afkorting voor het Bureau Krediet Registratie, dat gevestigd is in Tiel en verantwoordelijk is voor het registreren van alle kredieten: flitsleningen, hypotheken, betalingsachterstanden, creditcardschulden en sinds kort ook roodstand. Dat deze kredieten worden geregistreerd, betekent alleen dat het BKR op de hoogte is van het feit dat jij een lening (in welke vorm dan ook) hebt afgenomen en heeft geen verdere gevolgen. Voldoe jij echter niet aan je betalingsverplichtingen en loop je een achterstand van meer dan drie maanden op? Dan ontvang je een brief met een waarschuwing en uiteindelijk een negatieve BKR codering. Dit laatste heeft wel gevolgen op je kredietwaardigheid en mogelijkheid om verdere leningen af te sluiten. Het is dus belangrijk dat je geen achterstanden oploopt.

Kan ik een BKR codering verwijderen?

Indien je toch een betalingsachterstand hebt opgelopen, is het dan mogelijk om deze te laten verwijderen? Er zijn bedrijven die beweren van wel: indien jij met hen in zee gaat zullen ze moeite doen om een BKR codering te laten verwijderen. Of dit lukt, hangt geheel af van de situatie en de kredietverstrekker waar ze mee te maken hebben. Enkel de kredietverstrekker die de BKR codering heeft aangemeld kan deze namelijk verwijderen. Als het gaat om een onterechte BKR codering is dit vaak direct geregeld, maar wanneer er daadwerkelijk sprake is geweest van een betalingsachterstand ligt dit vaak wat moeilijker. Dan gaat het namelijk vaak om een rechterlijk proces, waarbij de rechter moet bepalen of de gevolgen van de codering opwegen tegen wat er is voorgevallen. Kortom, het verschilt per situatie wat de mogelijkheden zijn en wat het bedrijf voor elkaar krijgt. Maar wat de uitkomst ook is, wanneer je in zee gaat met een dergelijk bedrijf zul je hier wel voor moeten betalen. Dit is precies waar de aflevering van Radar zich op focuste. Zolang het bedrijf in kwestie hier geen garanties op geeft, kun je hier eigenlijk weinig tegen doen. Een terechte BKR codering laten verwijderen is een gok en je zult er flink voor moeten betalen.

Wist je dat een BKR codering tot 10 jaar na afbetaling kan blijven staan? Daarna wordt de codering automatisch verwijderd en kun jij opnieuw lenen. Achterstanden in de telefoonrekening vallen niet onder het toezicht van het BKR, maar van stichting Preventel en hebben dus geen invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt afsluiten.