Handige tips om te besparen op je vaste lasten

Zou jij ook wel willen besparen op je vaste lasten? Hoewel het klinkt als het onmogelijke, valt er vaak meer te besparen dan je denkt!

Besparen op je vaste lasten

Hoewel het erop lijkt dat er niet te besparen valt op vaste lasten, ze heten immers niet voor iets ‘vaste’ lasten, is er vaak juist veel winst te behalen. Ook al lukt het om een vaste kostenpost ook maar iets te verlagen, kan dat op jaarbasis toch tientallen euro’s besparen. Bovendien is het vaak gemakkelijker te regelen dan je denkt. Vaste lasten bestaan vaak uit verschillende kosten, waarvan sommige minder veranderlijk dan andere. Denk aan: huurkosten of hypotheek, verzekeringen, belastingen, gas, water, licht, abonnementen, kinderopvang, sparen voor de kinderen of een ander spaardoel, sportverenigingen, enzovoorts. Natuurlijk is het niet heel makkelijk om te besparen op de huur of de belasting die je moet afdragen. Maar op de rest van de vaste lasten misschien wel! Dit lichten we hieronder toe.

Voorbeelden van besparen op vaste lasten

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar om te besparen op je vaste lasten. Bijvoorbeeld:

– Extra aflossen op je hypotheek, zodat het maandbedrag dat je aan hypotheek betaald daalt
– Je verzekeringen goed nakijken: ben je onder, over- of zelfs dubbel verzekerd? Dit is vaak duurder dan je denkt
– Tijdschriften en kranten die je ontvangt maar nauwelijks leest kun je ook bij de bibliotheek halen bijvoorbeeld, zeg ze op!
– Jaarlijks overstappen van energieleverancier levert vaak op jaarbasis honderden euro’s op!
– Kinderopvang inruilen voor een vaste oppas kan ook een behoorlijk stuk goedkoper zijn

Verzekeringen: zo kun je erop besparen!
Verzekeringen zijn in dit verhaal een kostenpost waar zeker op bespaard kan worden. We hebben immers vele verzekeringen in ons leven: van een verplichte WA-verzekering tot fietsverzekeringen, reisverzekeringen, annuleringsverzekeringen, inboedelverzekeringen en zorgverzekeringen. Sommige verzekeringen, zoals een zorgverzekering, is verplicht. Maar vele andere niet. Het is daarom belangrijk om te bekijken hoe jij verzekerd bent, en wat je wel en niet nodig hebt. Een fietsverzekering is bijvoorbeeld vaak een overbodige luxe en ook een doorlopende reisverzekering is niet altijd interessant. Wil je een verzekering niet opzeggen? Pas hem dan misschien aan door een ander pakket te kiezen of onderhandel over de prijs. Een telefoontje naar de klantenservice doet soms wonderen, veel verzekeraars hebben een speciale marketingafdeling die klanten binnen wil houden, eventueel met een interessante korting.
Kortom, vaste lasten zijn niet altijd even vast. Bekijk ook eens jouw verzekeringen, vaste lasten en verplichtingen. Kun je erop besparen? Hoeveel heb je echt nodig? Het levert vaak meer op dan je denkt!

Deel vooral jouw ervaringen en tips om te besparen op vaste lasten!