Hoeveel kost een kind?

We weten allemaal dat een kind krijgen een duur grapje is, maar hoeveel kost een kind nu echt? Lees snel verder voor het antwoord!

Hoeveel kost een kind gemiddeld?

Gemiddeld genomen besteden ouders ongeveer 17% van hun budget aan hun kind. Wanneer je meerdere kinderen hebt loopt dit percentage op: 26% voor twee kinderen, 33% voor drie kinderen en 40% voor vier kinderen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Uiteraard gaat het om een gemiddelde en kan jouw situatie afwijken op basis van jouw bestedingspatroon. Hieronder specificeren we de kosten waar je mee te maken krijgt tijdens de verschillende levensfases van je kind.

Hoeveel kost een baby?

In de eerste levensfase van je kind maak je kosten. Denk aan baby uitzet, maar ook kleding, verzorgingsartikelen, babyvoeding en het inrichten van de babykamer. Er is een heleboel nodig in deze nieuwe fase: van een kinderwagen tot een draagboek enzovoorts. Volgens cijfers van het Nationaal Insituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat de gemiddelde baby uitzet gemiddeld €531 euro bedraagt.

Hoeveel kost een kind op de lagere school?

In een latere levensfase van je kind worden er vooral kosten gemaakt voor levensonderhoud (zoals boodschappen), maar ook voor kleding, verjaardagscadeaus, een bijdrage voor onderwijskosten, eventueel oppas of opvang, uitjes en vakanties. De meeste ouders beginnen bovendien vanaf een leeftijd van 6 jaar met zakgeld.

Hoeveel kost een kind op de middelbare school?

Vaak blijven de kosten die je eerder al maakte bestaan, maar komen daar nu extra kostenposten bij. Bijvoorbeeld schoolboeken, een abonnement op het openbaar vervoer, telefoon of buitenschoolse activiteiten.

Hoeveel kost een studerend kind?

Ook in de fase dat je kind gaat studeren kunnen de kosten oplopen. Tijdens een studie investeert je kind in de toekomst, wat je als ouder wilt aanmoedigen. Maar de opleidingskosten en schoolboeken zijn voor een kind meestal niet op te brengen (zonder te lenen). Veel ouders kiezen er daarom voor om financieel te ondersteunen tijdens deze fase.

Hoeveel kost een kind en wat betaalt de overheid?

De overheid komt ouders tegemoet voor de kosten van een kind. Denk aan kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag. Daarnaast kunnen studerende kinderen in aanmerking komen voor een aanvullende beurs als het inkomen van de ouders laag is, of zelfs exta bijlenen indien nodig. Studenten in het mbo-onderwijs krijgen sowieso een basisbeurs.

Hoeveel kost een kind in jouw beleving? Komt de overheid hier voldoende in tegemoet?