Extra geld verdienen en lenen als student

Voor studenten met een krap budget is extra geld verdienen en lenen als student interessant. We zetten de mogelijkheden voor je onder elkaar!

Het leven als student is niet goedkoop

In Nederland is studeren een duur grapje. Denk aan collegegeld, studieboeken, huisvesting en levensonderhoud. Extra geld verdienen en lenen als student zijn dus belangrijk om te overwegen, de meeste studenten zitten namelijk niet te wachten op een torenhoge studieschuld. Wat kun je zelf doen zodat je maandelijks meer te besteden hebt als student? We zetten de opties voor je op een rijtje!

Hoe werkt lenen als student?

Sinds 2016 is het financieringssysteeem voor studenten aangescherpt. Studiefinanciering is niet langer een gift. Dit betekent dat studeren hoe dan ook in de kosten loopt. De vraag is: ga je lenen of is er een mogelijkheid om meer te werken? Lenen bij DUO is als student heel gemakkelijk en bovendien zijn de voorwaarden aantrekkelijk. Toch betekent dit wel dat je na je studie met een hoge studieschuld zit. Een andere optie is het afsluiten van een minilening. Wanneer je ouder bent dan 21 jaar, kun je hiervoor in aanmerking komen. Het gaat echter wel om een tijdelijke lening voor noodgevallen, die snel weer moet worden afbetaald. Deze leningen kun je online afsluiten bij onafhankelijke kredietverstrekkers. Je leent kleine bedragen, zoals 100 euro of 500 euro bijvoorbeeld. Voor dergelijke kleine bedragen hoeft geen BKR controle te worden gedaan, zodat je snel en moeiteloos extra geld kunt ontvangen als student.

Andere methoden voor geld lenen als student

Kortom, er zijn mogelijkheden om te lenen als student, maar er kleven ook veel nadelen aan. Denk aan een BKR registratie, hoge rentekosten of de beperkingen als je later een hypotheek wilt afsluiten in verband met een studieschuld. Een interessante optie is daarom vaak om andere manieren aan te wenden om aan extra geld te komen. Daartoe behoren onder ander:

– Het nemen van een bijbaan
– Online geld verdienen
– Spaargeld aanwenden
– Geld lenen van je ouders
Of jij mogelijkheden hebt om meer te werken als student hangt af van jouw studielast en eigen tijdsindeling. Wanneer er mogelijkheden zijn om financiële ondersteuning van je ouders te ontvangen, is dit vaak een interessantere optie. Je eigen spaargeld gebruiken kan ook een optie zijn, maar zorg dat je altijd een financiële noodbuffer van 1000 euro behoud voor onvoorziene kosten, je wilt niet alsnog aangewezen zijn op een dure lening bij spoed. Wat we tegenwoordig ook veel zien zijn studenten die online geld verdienen. Bijvoorbeeld door te handelen in aandelen of hun eigen bedrijfje op te zetten voor bijvoorbeeld marketing advies of technische ondersteuning. Door te bekijken waar jouw talenten liggen, kun je misschien wat geld bijverdienen om je studie te financieren, zonder dat je hoeft te lenen!
Wat zijn jouw opties? Leen jij geld of verdien je extra geld voor je studie?