Zo herken je phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen gegevens van nietsvermoedende klanten te ontfutselen. Lees hier hoe je phishing kunt herkennen!

Wat is phishing?

Phishing, ook wel identiteitsfraude genaamd, is oplichting via het internet. Vaak met het doel om bankrekeningnummers, creditcardnummers, wachtwoorden en pincodes te ontfutselen. Deze criminelen doen zich vaak voor als een vertrouwde instantie en vragen per mail gegevens op. Op die manier proberen de fraudeurs geld van je rekening te kunnen halen. Het is dus heel belangrijk om hier alert op te zijn en fraude via phishing te voorkomen. Klik daarom nooit op links en download geen bijlagen voordat je week of er sprake is van phishing. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Kenmerken van phishing

Hoewel sommige berichten echt lijken, moet je altijd alert zijn wanneer je mails ontvangt waarbij instanties om gegevens vragen. Via e-mail of sms zul jij nooit dergelijke verzoeken krijgen van je bank of andere officiële instanties. Op deze kenmerken moet je in het bijzonder letten:

– De phishing mail is niet aan jou persoonlijk gericht, maar heeft een algemenere opening zoals “geachte klant”
– De e-mail bevat taal en/of stijlfouten
– Vaak wordt er in de mail gevraagd om het verifiëren van een account
– Er wordt gedreigd met gevolgen als niet onmiddellijk gehoord wordt gegeven aan de mail
– De link waarnaar wordt verwezen wijkt enigszins af van de originele link en is dus vals

Phishing en andere veelvoorkomende oplichtingsmethoden

Naast telefonische oplichtingen zien we nog een paar veelvoorkomende methoden. De eerste daarvan is een boilerroom, waarbij de klant een aanbod krijgt voor een investeringsvoorstel dat te mooi is om waar te zijn. Ook kan de oplichter vragen om vooraf kosten te betalen voor het afsluiten van een lening. Dit zijn illegale kredietverstrekkers die niet geregistreerd staan in het handelsregister. Pas tevens op voor mails met een bijlage, aangezien deze malware of spyware kunnen bevatten om wachtwoorden en gegevens te ontfutselen. Een goede anti-virus software kan hiertegen beschermen.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van phishing?

Ben je slachtoffer geworden van phishing? Dit zijn de dingen die je zelf kunt doen:

– Breng de bank op de hoogte van het ontvangen bericht en de phishingactie
– Verander je inloggegevens en codes van je online accounts
– Verzamel alle gegevens om de geleden schade aan te tonen
– Doe onmiddellijk aangifte bij de politie

Helaas komt phishing nog veel voor en worden oplichters steeds sluwer. Wees daarom alert en vertrouw nooit berichten van onbekende afzenders. Installeer ook een goed spamfilter en een betrouwbare anti virussoftware om je te helpen beschermen tegen phishing. Met verschillende initiatieven wordt er informatie verspreid om phishing te voorkomen. Denk aan de Nederlandse Vereniging van banken en het AFM. Je kunt daar veel informatie vinden over het herkennen en voorkomen van phishing. Ook de eerlijke bankwijzer en Tros Radar kunnen je helpen met meer informatie over deze vorm van internetoplichting.