Waar moet je op letten bij het kiezen van een bankrekening?

Grote kans dat jij nooit bewust hebt nagedacht over het kiezen van een betaalrekening. Maar welke betaalrekening is eigenlijk het meest voordelig? Hier vind je meer informatie!

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een bankrekening?

Er zijn verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten als je een nieuwe rekening wilt openen. Of wanneer je wilt overstappen naar een andere bank. Uiteraard verschilt het van persoon tot persoon wat doorslaggevende factoren zijn bij het kiezen van een betaalrekening. Enkele zaken die vaak als belangrijk worden ervaren zijn:
– Kosten
– Het beleid van de bank
– Online bankieren

In dit artikel lichten we deze zaken kort toe, om jou te helpen een keuze te maken voor de juiste betaalrekening!

Het kostenplaatje bij het kiezen van een bankrekening

De jaarprijs die je betaalt voor een betaalrekening bij de bank kan uiteenlopen van ongeveer vijftien tot 70 euro. Je kunt een online vergelijker gebruiken om te bekijken met welk pakket jij het goedkoopste uit bent. Daarbij moeten ook andere zaken in ogenschouw genomen worden, zoals onder andere:

– De kosten voor een tweede betaalpas
– De kosten voor een (tweede) creditcard
– De kosten voor geld opnemen in het buitenland
– De kosten voor rood staan

Kortom, om een realistisch beeld te krijgen van de kosten van een betaalrekening zijn er verschillende factoren die een rol spelen. In 2016 deed de Consumentenbond onderzoek naar de kosten van 20 verschillende betaalrekeningen en pakketten, van 9 verschillende banken. Daarbij werden zes verschillende gezinssituaties in ogenschouw genomen. Bekijk de website van de Consumentenbond voor de uitslag en voordeligste keuze. Het kan daarnaast ook nuttig zijn om reviews van anderen (in een vergelijkbare situatie) mee te nemen in je beslissing.

Het beleid van de bank en met kiezen van een bankrekening

Een andere reden om bijvoorbeeld over te stappen van bank is het beleid dat de bank voert. Veel consumenten zijn ontevreden over het beleid op het gebied van duurzaamheid. Hetzelfde geldt voor de bonussen die worden uitgekeerd aan de bankdirecteuren. Een goede leidraad in een dergelijke situatie is de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer doet jaarlijks onderzoek naar het beleid binnen verschillende maatschappelijke thema’s. Zo blijkt onder andere dat Triodos bank, ASN Bank en ABN AMRO geen bonussen uitkeren aan hun directie.

Het kiezen van een bankrekening op basis van online bankieren

Voor veel mensen is het van belang dat er mogelijkheden zijn voor internetbankieren en mobiel bankieren. Zo is het online inzien van transacties in het verleden bij sommige banken gemakkelijker dan andere. Sommige banken hebben een app vanwaar je betalingen snel kunt regelen, en andere banken werken met digitale acceptgiro’s. Juist niet online willen bankieren kan uiteraard ook een argument zijn.

Op internet is er veel informatie te vinden over de mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld op De Eerlijke Bankwijzer. Ga na wat in jouw situatie van toepassing is en wat voor jouvan belang is bij het openen van een rekening. Wanneer je overstapt van bank is het belangrijk om na te gaan wat jij zelf moet regelen. Bij veel banken kun je gebruik maken van een automatische overstapservice.