Top 5 spaardoelen en geld sparen

De meeste Nederlanders (maar liefst 81%) sparen geld. Dit gaat vaak samen met specifieke spaardoelen en geld sparen hoeft zo niet vervelend te zijn!

Onderzoek naar spaardoelen en geld sparen

Uit het onderzoek van Nibud uit 2015, genaamd ‘Geldzaken in de praktijk’, bleek dat 81% van de Nederlanders geld spaart. Een spaardoel bleek daarbij een hele goede motivatie om meer te sparen, uit een onderzoek van ABN AMRO. De vijf meest voorkomende spaardoelen delen we hieronder, plus tips om sparen makkelijker te maken!

Spaardoelen en geld sparen: financiële zekerheid

Een eerste reden om te sparen bleek een financiële buffer te zijn. Een financiële buffer biedt zekerheid in situaties waarin onverwachte kosten opduiken. Denk aan belasting afdragen of een reparatie wanneer iets stuk gaan. Vier van de tien ondervraagden uit het onderzoek gaven aan te sparen voor een financiële buffer. Kosten voor roodstand of leningen kunnen zo gemakkelijk worden voorkomen. Hoe hoog deze financiële buffer moet zijn verschilt per situatie. Vaak wordt 1000 euro voor een noodbuffer aangehouden en drie tot vier maanden maandsalaris voor een zekerheidsbuffer.

Spaardoelen en geld sparen: reizen

Een andere veelvoorkomende reden om te sparen is voor het maken van reizen. 22% van de spaarders geeft aan dit spaardoel te hanteren. Uit een onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dan ook dat Nederlanders in 2014 maar liefst 16 miljard euro aan vakantie en reizen spenderen. Met de tips van het Nibud ga je goed voorbereid op vakantie en voorkom je financiële tegenslag. Denk ook aan een reisverzekering!

Spaardoelen en geld sparen: onderhoud en verbouwing

Een ander belangrijk spaardoel voor veel Nederlanders is onderhoud (aan de woning) en verbouwing. Een uitgave die niet altijd even leuk is, maar wel belangrijk. Door je huis goed te onderhouden voorkom je een waardedaling (en bespaar je dus geld). Daarbij kan het ook interessant zijn om je eens te verdiepen in het zuiniger maken van je woning, om geld te besparen. Voor zonnepanelen zijn bijvoorbeeld subsidies te verkrijgen.

Spaardoelen en geld sparen: pensioen

16% van de ondervraagden gaven aan te sparen voor het pensioen. Dit is een belangrijke reden om te sparen, aangezien de AOW leeftijd steeds verhoogd wordt en pensioengerechtigden er financieel vaak op achteruit gaan. Het is verstandig om ruim van tevoren een check te doen voor de hoogte van je AOW en pensioen, om te weten hoeveel jij moet sparen voor een comfortabele oude dag.

Spaardoelen en geld sparen: aanschaf van een auto

Een auto aanschaffen is een grote aankoop. Het is dan ook logisch dat men eerst spaart alvorens een auto aan te schaffen. 15% van de ondervraagden geeft aan hiervoor te sparen. Dit is goed nieuws, aangezien kopen op afbetaling vaak hoge kosten met zich mee kan brengen. Ondanks de economische crisis blijkt dat in Nederland in 2015 toch 16% meer auto’s zijn verkocht. Tip: het kan veel belastingvoordeel opleveren om een zuinige auto te rijden.
Welke spaardoelen komen jou bekend voor? Welke zou je nog aan dit rijtje toevoegen?