Nieuwe regels omtrent BKR registraties gaan in vanaf dit jaar

Sinds eind 2016, begin 2017 gelden er nieuwe regels omtrent BKR registraties. In dit artikel zetten we op een rijtje wat dit precies betekent!

Nieuwe regels omtrent BKR registraties

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is verantwoordelijk voor het registreren van kredieten in Nederland. Ook betalingsachterstanden worden door kredietverstrekkers bij deze instantie gemeld. Dat betekent dat het BKR vroegtijdig geldproblemen kan traceren en de consument beschermt tegen zichzelf. Het is met een negatieve BKR registratie dan ook niet mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten. Dit zou moeten voorkomen dat mensen teveel rentelasten moeten dragen en steeds verder in de betalingsproblemen geraken. Met ditzelfde doel zijn de regels omtrent de BKR registratie sinds dit jaar aangescherpt.

Hoe werken de nieuwe regels omtrent BKR registraties?

Voorheen werden alle kredieten geregistreerd boven de 500 euro met een looptijd van langer dan drie maanden. Vanaf heden registreert het BKR ook roodstand boven de 250 euro met een looptijd van meer dan een maand. Kortom: de aanpassing van deze regels moeten ervoor zorgen dat er niet teveel onopvallende leningen worden afgesloten. Veel kleine leningen bij elkaar kunnen namelijk uiteindelijk toch bijdragen aan flinke betalingsachterstanden. Met de aanscherping van de regels worden betalingsproblemen eerder gesignaleerd.

Waarom nieuwe regels omtrent BKR registraties?

Naast het feit dat de aanscherping van de regels geldproblemen moet tegenaan, is er ook een andere reden waarom de regelgeving sinds dit jaar is aangepast. De regels moesten ook aangepast worden om aan de Europese regelgeving te blijven voldoen. Voorheen was het beleid van Nederland niet in lijn met de Europese regelgeving, maar vanaf 2017 met de nieuwe regels wel.

Wat betekenen de nieuwe regels omtrent BKR registraties voor jou?

Wellicht vraag je je af wat er in de praktijk precies verandert met deze regels omtrent de BKR registraties. Indien jij een krediet hebt en maandelijks de rente en aflossing betaald, verandert er eigenlijk niets. Een registratie bij het Bureau Krediet Registratie is namelijk niet per se negatief. Heb jij echter betalingsachterstanden van meer dan drie maanden en een krediet van meer dan 250 euro, dan zul je negatief geregistreerd staan bij het BKR. Het gevolg daarvan je dat je vaak niet zomaar een nieuw krediet kunt afsluiten en dat je bovendien een lagere hypotheek kunt krijgen. Wanneer je betalingsachterstanden hebt gehad en deze hebt ingehaald, dan zal de melding nog vijf jaar geregistreerd staan in het register van het BKR, met alle negatieve gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om, ook met een klein krediet, je betalingen op tijd te doen.

Wat kun je het beste doen met betalingsachterstanden?

Bevindt jij je in de schulden en weet je niet goed wat je kunt doen om je betalingsachterstanden in te halen? Wij adviseren om naar de Kredietbank van jouw gemeente te stappen. De gemeente biedt gratis en vrijblijvend advies en hulp bij schulden. Je kunt via de website een afspraak maken, of langsgaan tijdens een inloop uur. Met een medewerker van de Gemeentelijke kredietbank kan er dan worden gekeken naar jouw persoonlijke situatie en wat de volgende stappen zijn om je schulden op te lossen.

Wil je een nieuwe lening afsluiten maar ben je bang voor een negatieve BKR registratie? Bekijk dan goed de risicometer lenen van het Nibud, om te bekijken welke lening past in je budget.