Kun je beter kiezen voor lijfrente of banksparen? De verschillen op een rij

Nadenken over de verre toekomst is niet echt heel leuk, maar wel belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor lijfrente of banksparen als het erop aankomt? In dit artikel zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

Waarom kiezen tussen lijfrente of banksparen?

Lijfrente en banksparen zijn manieren om je pensioen aan te vullen voor later. In beide gevallen bouw je een bedrag op waar je pas bijkunt als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt. Dit wordt dan uitgekeerd in termijnen als je met pensioen gaat. Het doel is dus hetzelfde, maar toch zijn er verschillen tussen lijfrente en banksparen. Het is nuttig en voordelig om je hier in te verdiepen.

De verschillen tussen lijfrente en banksparen

Hieronder bespreken we enkele verschillen tussen de twee manieren van een bedrag opbouwen voor later:
– Rendement
Een verschil tussen lijfrente en banksparen is hoe je rendement betaalt. Op een bankspaarrekening ontvang je rente over het bedrag dat je op de rekening hebt staan. Bij een lijfrente via een verzekeraar, ontvang je rendement over de winst van de verzekeraar (door middel van beleggen). Het is dus bij deze laatste vorm lastiger in te schatten hoeveel je zult ontvangen.

– Lang leven risico
Een ander belangrijk verschil is dat een lijfrente verzekering bedragen uitkeert tot het overlijden, ongeacht de leeftijd die je uiteindelijk behaalt. Bij banksparen maak je vooraf afspraken met de bank hoe het vermogen wordt uitgekeerd. Als je ouder wordt dan verwacht, ontvang je dus geen uitkeringen meer als het vermogen op is.

– Vroegtijdig overlijden
Als je komt te overlijden voor je de AOW leeftijd hebt bereikt, ontvangen je nabestaanden niets bij een lijfrenteverzekering (mits er geen overlijdensrisicoverzekering is afgesloten). Bij banksparen ontvangen je nabestaanden het bedrag dat nog op de bankspaarrekening staat.
-Aanbieder
Tot slot neem je de producten bij een verschillende aanbieder af. Een bankspaarrekening wordt verstrekt door een bank, een lijfrenteverzekering dor een verzekeraar. Het is belangrijk om rekening te houden met de eventuele risico’s bij faillissement. Wanneer een verzekeraar failliet gaat, heb je geen garanties, bij een bank is je vermogen tot een bedrag van 100.000 euro verzekerd.

Kortom, vele verschillen tussen lijfrente of banksparen kunnen meespelen wanneer jij een keuze maakt. Zekerheid en hoogte van de uitkeringen zullen voor veel mensen het zwaarste wegen. Jij wilt immers voorkomen dat je vermogen op is wanneer je ouder wordt dan verwacht, of dat je nabestaanden met lege handen staan. Al deze zaken moeten dus goed worden doorgenomen voor je een keuze maakt. Het kan ook nuttig zijn om een onafhankelijk adviseur te betrekken bij je keuze, zodat je met een zeker gevoel kunt kiezen voor lijfrente of banksparen!