Hoe zit het met lenen zonder BKR?

Je hoort tegenwoordig veel over lenen zonder BKR. Maar hoe zit dit precies en waar moet je rekening mee houden als je verantwoord wilt lenen?

Het Bureau Krediet Registratie en lenen zonder BKR check

Het Bureau Krediet Registratie is een organisatie die een databank van alle kredietnemers bijhoud en is gevestigd in Tiel. Het doel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) is om mensen te behoeden voor ernstige of problematische schulden. Een BKR registratie betekent simpelweg dat het BKR op de hoogte is van het feit dat jij bij een bepaald bedrijf een lening afneemt. Dit is dus niet per se negatief. Echter kun je wel een negatieve BKR registratie oplopen, wanneer jij je betalingsverplichtingen niet nakomt voor een periode langer dan drie maanden. Een negatieve BKR registratie kan in de toekomst invloed hebben op jouw mogelijkheden om geld te lenen.

Welke leningen staan geregistreerd voor lenen zonder BKR?

Het BKR registreert veel, maar niet alle leningen. Leningen die over het algemeen wel door het BKR registreert worden zijn:

– Persoonlijke leningen
– Doorlopend krediet
– Creditcard limiet
– Klantenpas limiet
– Roodstand limiet

Leningen die over het algemeen niet bij het BKR registreert worden zijn:

– Huurachterstanden
– Openstaande rekeningen bij de energieleverancier
– Studieschulden
– Hypotheek (met uitzondering van achterstand betaling langer dan 120 dagen)
– Restschuld
– Onderhandse lening
Let op: het gaat altijd om leningen hoger dan 500 euro. Ook telefoonabonnementen worden geregistreerd, bij een speciale stichting genaamd Preventel.

Codering lenen zonder BKR

Het BKR hanteert een speciale codering voor het registreren van eventuele betalingsachterstanden. Indien je geen betalingsachterstanden hebt opgelopen, staat er geen codering achter jouw naam. In sommige gevallen is er wel sprake van een codering. Het BKR hanteert de volgende coderingen:

A Betaalachterstand
H Betaalachterstand ingelopen

Dit betekent dat een A codering vaak negatief is, maar een H codering hoeft niet negatief te zijn. Er bestaat een verdere indeling van coderingen:

1 Betalingsregeling of aflossingsregeling getroffen
2 De openstaande schuld is opeisbaar gesteld
3 Er is een bedrag hoger dan 250 euro afgeboekt
4 De lening afnemer is onbereikbaar

Al met al is een A4 codering dus negatief, terwijl een A1 codering geen belemmering hoeft te vormen bij het afsluiten van een nieuwe lening. Het is dus zaak om te bekijken wat jouw codering precies is en wat jouw mogelijkheden zijn.

Hoe zit het met lenen zonder BKR?

Tegenwoordig hoor je veel geluiden van kredietverstrekkers die leningen aanbieden zonder BKR controle. Het is daarbij echter heel belangrijk om kritisch te kijken naar de voorwaarden van deze leningen. Vaak zijn er verborgen kosten, is een garantstelling nodig of moet je een dure verzekering af te sluiten om met een negatieve BKR codering geld te lenen. Voor kleine bedragen zijn de risico’s vaak lager en een BKR controle is niet wettelijk verplicht. Kortom, in theorie is het wel mogelijk om te lenen met een BKR. Uiteraard is het daarbij altijd raadzaam om goed na te gaan wat er in jouw persoonlijke situatie mogelijk is en geen onnodige risico’s te nemen. Sluit alleen een lening af mits jij zeker bent dat jij deze op tijd weer kunt afbetalen.