Een goede financiële buffer: hoeveel zet ik opzij?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert een financiële buffer op te bouwen. Maar hoeveel geld moet je achter de hand houden? Lees hier meer!

Wat is een financiële buffer?

Een financiële buffer is een extra bedrag op je spaarrekening, dat kan worden opgenomen wanneer dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin er ineens extra geld nodig is voor een reparatie aan de auto of een huishoudelijk apparaat, bij hoge zorgkosten of wanneer er een naheffing komt van de gemeente. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen een noodbuffer (onvoorziene kosten) en een buffer voor langere termijn (voorziene kosten).

Waarom een financiële buffer?

Volgens het onderzoek Geldzaken in de praktijk (2015) zijn hoge zorgkosten en vaste lasten veel vaker een oorzaak van betalingsproblemen dan een aantal jaar daarvoor. Maarliefst 22% geeft dit aan. In totaal leiden nu 40% van de huishoudens in Nederland aan betalingsachterstanden, dat zijn twee op de vijf huishoudens. Eén op de vijf huishoudens heeft zelfs te maken met ernstige schulden. Kortom, hoge kosten kunnen doorgaans niet worden opgevangen, wat tot grote problemen leidt. Nibud geeft aan dat een financiële buffer deze problemen moet ondervangen.

Hoe hoog moet een financiële buffer ongeveer zijn?

Hoe hoog de buffer moet en kan zijn, hangt af van de situatie. Toch zijn er wel richtlijnen. Zo raad Nibud ten minste een noodbuffer van 1000 euro aan, maar wordt er ook gesproken over het doel om maandelijks 10% van het salaris te sparen voor onvoorziene kosten. Dat lijkt misschien veel, maar hoeveel je maandelijks verdient bepaalt welk bedrag je precies moet sparen. Dat kan dus voor iedereen anders zijn.

Een financiële buffer en schulden

Heb jij al te maken met financiële problemen of betalingsachterstanden? Dan is het uiteraard niet verstandig om een buffer te sparen, maar tegelijkertijd geld te lenen. Geld lenen kost geld, en het geld voor de buffer is er om financiële problemen op te vangen. Het is zonde om rente te betalen over je lening als je wel een buffer hebt om aan te spreken.

Financiële buffer en administratie op orde

De belangrijkste stap om een buffer te creëren, meer geld opzij te zetten en schulden te voorkomen of aan te pakken, is je administratie op orde brengen. Dat begint bij het bijhouden van al je inkomsten en uitgaven in een (digitaal) huishoudboekje. Je ziet zo direct hoeveel geld erin komt iedere maand en waar het geld aan besteed wordt. Wie weet ontdek je dat je gemakkelijk geld kunt besparen door bepaalde aankopen niet te doen, of te kiezen voor een goedkopere variant. Indien je er zelf niet uit komt, kun je ook hulp inschakelen van de Gemeentelijke Kredietbank. In een vrijblijvend gesprek kunnen ze bekijken wat in jouw situatie de beste optie is.

Kortom, ga eens na hoe jij er financieel voor staat en of jij een financiële buffer hebt om op terug te vallen. Op de website van het Nibud vind je meer tips voor het opbouwen van een buffer plus spaartips!