Wel of geen goed idee: geld uitlenen aan bekenden of familie

Iedereen kan zich voorstellen dat geld uitlenen aan bekenden of familie makkelijker en minder gevaarlijk lijkt dan het daadwerkelijk is. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of je geld wilt uitlenen aan bekenden.

Geld uitlenen aan bekenden

Geld uitlenen aan bekenden lijkt onschuldig. Bedenk echter dat wanneer iemand een verzoek doet, het is belangrijk om na te gaan wat iemands drijfveren zijn. In sommige gevallen kan een vraag om een onderhandse lening namelijk een teken zijn dat er meer speelt. Wellicht is er sprake van financiële problematiek en het is belangrijk om uit te zoeken hoe ernstig de situatie is. Het kan namelijk zomaar eens zijn dat je iemand niet helpt met een lening, maar de situatie juist verergert. In dat geval moeten de onderliggende problemen worden aangepakt, al dan niet met professionele hulp.

Geld uitlenen aan bekenden en het taboe

Anno 2017 is over geld praten in veel huiselijke kringen nog taboe. Je geldzaken zijn je eigen zaken en daar praten veel mensen niet over. Ook zijn schulden vaak niet iets wat je bespreekbaar kunt en wilt maken. En dat terwijl volgens de cijfers van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) één op de vijf huishoudens financiële problemen heeft. Een vraag om geld in de vorm van een lening bijvoorbeeld, zou daarom best eens een teken kunnen zijn dat er meer aan de hand is. Wanneer jij van een vriend of familielid een verzoek krijgt, is het dus belangrijk om goed door te vragen en niet zomaar geld uit te lenen wanneer jij vermoed dat het gaat om (chronische) financiële problemen. Hieronder bespreken we waar je op moet letten en hoe je iemand met financiële problemen wél kan helpen.

Geld uitlenen aan bekenden en verschillende situaties

Een vraag van een vriend of familielid om een onderhandse lening betekent natuurlijk niet automatisch dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat er een bedrag moet worden geïnvesteerd voor de toekomst: denk aan het starten van een bedrijf of het kopen van een huis. Ook kan het zijn dat het loon later komt dan een bepaalde uitgave moet worden gedaan. In dergelijke gevallen gaat het om een uitzonderlijke uitgave en is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar wanneer een vriend of familielid moet lenen om de rekeningen en dagelijkse levenskosten te betalen, kan dit wijzen op geldproblemen. Heeft de persoon in kwestie een vaste baan? Is deze in staat om het geld op tijd terug te betalen? Het is hoe dan ook bij een onderhandse lening altijd belangrijk om de afspraken goed vast te leggen, om de relatie goed te houden en de verwachtingen aan beide kanten reëel te houden.

Wat als geld uitlenen aan bekenden geen goed idee is?

Het is natuurlijk moeilijk om een vraag om hulp van een vriend of familielid te moeten weigeren, maar bedenk dat iemand met schulden geld lenen alleen maar meer schade aanricht. Iemand kan zich nog dieper in de schulden werken, terwijl het echte probleem (structureel meer uitgeven dan er binnenkomt) niet wordt opgelost. In een dergelijk geval is het daarom verstandig om met de persoon in kwestie om de tafel te gaan zitten en de financiën te bespreken. Waar gaat het geld naartoe, waar kan op worden bespaard of moet er misschien meer inkomen worden gegenereerd? Een huishoudboekje kan veel inzicht bieden. In ernstige gevallen is belangrijk dat er hulp wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld via de Gemeentelijke Kredietbank. Bij deze overheidsinstelling kun je gratis en vrijblijvend financieel advies inwinnen en zijn er soms opties om saneringskrediet of toetreding tot de WSNP aan te vragen.