Alles over een baan combineren met studeren

Wil jij leren en tegelijkertijd blijven verdienen? Een baan combineren met studeren kan dan een uitkomt zijn. Hier meer over wat daarbij komt kijken!

Een baan combineren met studeren

Vele mensen zijn geïnteresseerd in het idee van werken en studeren, tegelijkertijd. Door deze twee bezigheden met elkaar te combineren, voorkom je namelijk hoge studieschulden of creëer je voor jezelf meer uitdaging in je leven. Wellicht wil jij je laten omscholen, of eindelijk de studie oppakken waar je altijd over hebt gedroomd. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je weet waar je aan begint. Want het is natuurlijk behoorlijk tijdrovend om studeren en werken te combineren. Deze vijf tips helpen je op weg!

Tip 1 bij een baan combineren met studeren

Het is noodzakelijk om goed met je werkgever of leidinggevende te communiceren dat jij een opleiding doet. In sommige gevallen gaat het om een studie vanuit het bedrijf, om je bijvoorbeeld meer achtergrondkennis te geven binnen een bepaalde functie. In zo’n geval is het interessant om eens te bekijken of de werkgever een deel van de studie kan betalen en of er ruimte is voor het opnemen van betaalde vrije dagen. Als je een studie puur voor jezelf doet en buiten je werkgever om, ook dan is het belangrijk om goed te communiceren en duidelijke afspraken te maken. Zorg ervoor dat je je werk niet onder je studie laat lijden.

Bespreek een baan combineren met studeren met je naasten

Niet alleen voor je werkgever is het belangrijk om te weten waar hij aan toe is, ook moeten je naasten hiervan op de hoogte zijn. Werken en studeren betekent namelijk dat je aanzienlijk minder tijd overhoudt voor bijvoorbeeld tijd met je gezin. Maak het bespreekbaar en betrek je partner en familie bij je beslissing. Het moet iedereen passen.

Een baan combineren met studeren en plannen

Plannen en organiseren is essentieel met een druk schema. Zorg er dus voor dat je gebruik maakt van een wekelijkse of maandelijkse planning. Zo voorkom je dat je te weinig tijd hebt om te studeren, of dat je je werk niet gedaan krijgt. Een goede planning is essentieel, dus neem er de tijd voor om je tijd goed in te delen.

Creëer een goede studieplek bij een baan combineren met studeren

Goede prestaties voor de studie staan en vallen met een prettige werklocatie. Zorg ervoor dat je in de bibliotheek of thuis een geschikte werkplek maakt waar je zonder afleidingen kunt studeren. Niet alleen zorgt dit voor betere prestaties, maar ook meer rust in je hoofd.

Plan je ontspanmomentjes

Wanneer je een baan wilt combineren met een studie, lever je flink in op vrije tijd. Maar vaak heb je een mooi doel voor ogen en gaat het om een tijdelijke situatie. Het levert je in de toekomst vele voordelen op. Extra belangrijk dus om je ontspanmomentjes in te plannen, zodat je kunt relativeren en niet gestresst raakt. Soms is het nu eenmaal noodzakelijk om even niks te doen. Dit geeft je snel weer energie om je werk en studie op te pakken!