Zwanger? Dit kost een kind

Ben je zwanger? Wij zetten de feiten voor je op een rijtje: dit kost een kind. Zo begin je financieel voorbereid aan het moederschap.

Dit kost een kind: de voorbereidingen

Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt, is het belangrijk ook te beseffen dat dit op financieel vlak veranderingen met zich mee zal brengen. Door je goed in te lezen hierover, kun je je bestedingspatroon aanpassen en eventueel nagaan waar je mogelijk kunt besparen. In dit artikel bespreken we de kosten die een kind met zich meebrengt en welke financiële veranderingen je kunt verwachten!

Dit kost een kind: de kosten van een baby

Wanneer je een baby verwacht, zijn de grootste kosten te wijten aan:
– Minder inkomsten (omdat je minder gaat werken)
– Meer kosten aan boodschappen
– Hoger water- en energieverbruik
– Kosten voor kinderopvang
– Kinderkleding
Naast dergelijke terugkerende kosten, zijn er bij het krijgen van een kind ook eenmalige kosten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de babyuitzet. Ook speciale babystoeltjes, een buggywagen, kraampakket en babykamer behoren tot de kosten. Bij het Nibud is een lijst opgesteld met extra kosten die voor kinderen vaak gemaakt worden, met een prijs in euro’s daarachter vermeldt.
Overige baby-artikelen in euro’s
Box 90
Boxkleed 30
Buggywagen 80
Kinderstoel 70
Autostoeltje 130
Kinderwagen 400
Matrasbeschermer 10
Commode 80
Fles en speen 6
Flesverwarmer 30
Flessenreiniger 2
Melkpoedercontainer 2
Buikdrager 80
Babyfoon 70
Weekendbedje 45
Traphekje 40
Wipstoeltje 35
Luiers gemiddeld € 28,50 per maand
Er is ook een speciaal boekje van het Nibud, genaamd ‘Geldwijzer Kinderen & scholieren’, dat meer duidelijkheid geeft over deze kosten. Je vindt dit boekje in de webwinkel van het Nibud.

Dit kost een kind: kraampakket

Om te zorgen dat een bevallen vrouw alles bij de hand heeft voor het nieuwe kindje, wordt een kraampakket aangeboden. Het kraampakket heeft een waarde van €30. In de meeste gevallen krijg je dit kraampakket vergoed via de zorgverzekeraar. Controleer of dit in jouw geval zo is en pas eventueel je zorgverzekering nog aan.

Dit kost een kind: rondkomen met een nieuwe gezinssituatie

Bereken vooral na hoe de veranderingen effect hebben op je budget. Maak een begroting en bekijk of er een tekort ontstaat. Wanneer je geld tekort komt, bekijk dan mogelijke manieren om geld te besparen. Ook kun je kijken of je aanspraak maakt op tegemoetkomingen voor ouders met kinderen. Het Persoonlijk Budgetadvies van Nibud kan je hier ook mee helpen.

Enkele tips om te budgetteren met een kind op komst:
– Bekijk of je sommige babyspullen tweedehands kunt kopen
– Organiseer een baby shower en laat de genodigden praktische babycadeautjes kopen
– Koop pas babykleertjes als je ze nodig hebt
– Bekijk of je recht hebt op kinderbijslag
– Controleer of je recht hebt op kindgebonden budget of combinatiekorting
– Wanneer je gebruik maakt van kinderopvang, kun je ook vaak aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag, controleer wat dit in jouw geval betekent
Zorg daarnaast dat je een buffer hebt, om eventuele extra kosten rondom een zwangerschap op te vangen. Bel je zorgverzekeraar om te vragen met welke extra kosten je rekening moet houden (zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie, of gebruik maken van een kraamhotel).