Jezelf goede financiële gewoontes aanleren

Niet iedereen heeft van nature goede financiële gewoontes. Misschien ben jij je niet eens bewust van waar je geld aan uit geeft. In dit artikel goede financiële gewoontes die je helpen om op een gezonde manier met geld om te gaan!

Zuinige mensen hebben goede financiële gewoontes

Zonder dat je het doorhebt, hanteer jij misschien gewoontes die niet zo goed zijn voor je portemonnee. Maar wist je dat je jezelf goede financiële gewoontes kunt aanleren? Zo wordt jij ook één van die zuinige mensen! En dat helpt je weer om meer geld over te houden voor de dingen die je leuk vindt! Onderstaande tips helpen je om goede gewoontes aan te leren.

Spreek een budget af voor jezelf

Het belangrijkste om je aan een budget te kunnen houden, is een concreet budget vast te stellen. Denk aan ‘ik geef deze week maar 100 euro aan boodschappen’, in plaats van ‘ik wil deze week niet teveel uitgeven’. Deze andere gewoonte maakt het waarschijnlijker dat je je er ook aan zult houden.

Betaal eerst jezelf

Wanneer je je salaris, uitkering of toeslagen ontvangt, is het belangrijk om direct een bedrag opzij te zetten voor je spaarrekening. Laat genoeg geld op je rekening staan voor vaste lasten en je budget (voor boodschappen, verzorgingsproducten, kleding, ect.) Deze gewoonte zorgt ervoor dat je meer overhoudt dan als je niet direct geld overmaakt naar je spaarrekening.

Stel jezelf spaardoelen

Sparen ‘voor later’ is moeilijker dan sparen voor een vakantie, blijkt uit onderzoek. Zorg er dus voor dat je jezelf spaardoelen stelt en maak er een apart potje voor aan. Waarvoor zet jij geld opzij? Deze gewoonte houd je gemotiveerd en helpt het spaarproces te versnellen.

Sluit je af van reclame

De bedoeling van reclamefolders, e-mails met aanbiedingen en schreeuwerige advertenties is alleen maar om ervoor te zorgen dat jij dingen koopt die je niet nodig hebt. Zorg er dus voor dat je je daar zoveel mogelijk van afsluit: plak een nee-nee sticker op je brievenbus en zeg nieuwsbrieven op. Als je niet in de verleiding komt, bespaar je zeker geld.

Ga verspilling tegen

Een andere gewoonte die ons vaak duur komt te staan is verspilling. Niet goed voor het milieu en ook niet voor je portemonnee. Doe dus gericht boodschappen (aan de hand van een weekmenu bijvoorbeeld en vries producten in die bijna over datum gaan. Zo ga je voedselverspilling tegen!

Uiteraard is het moeilijk om van de ene op de andere dag je gewoontes te veranderen. Een verandering kost tijd. Maar jezelf er steeds weer op attenderen helpt uiteindelijk om ook je financiële gewoontes te kunnen veranderen. Zo kun je zuiniger met geld omgaan en kun je geld besparen!

Welke goede gewoontes om beter met geld om te gaan heb jij jezelf aangeleerd?